Treść strony

17.10.2018 r.

Czas ptasiej migracji jest bardzo dynamicznym okresem. W ciągu kilku dni ptaki poszczególnych gatunków opuszczają nasz kraj, a inne zaczynają stopniowo się pojawiać. Najlepiej to widać na przykładzie dymówki, która już z Parku odleciała. Zaczęły się za to pojawiać błotniaki zbożowe. Część z nich poleci dalej na zachód lub południe, część zostanie w okolicy i na terenie Parku aby spędzić tu zimę. Dla gatunków gniazdujących np. na półwyspie skandynawskim, Polska to doskonałe miejsce do spędzenia zimy, która jest tutaj łagodniejsza. Mimo nadchodzących chłodów niektóre gatunki nie opuściły Parku i stan ten zapewne będzie trwał jeszcze jakiś czas. Jednym z nich jest rudzik. Ten mały ptak z rudym podgardlem i piersią, oliwkowozielonym grzbietem zaznacza swoją obecność dostojnym dygnięciem. Gdy jest zaniepokojony odzywa się z krzewów charakterystycznym, terkającym głosem. Podczas migracji można obserwować w Parku również duże grupy, najliczniejszego polskiego gatunku – zięby. Stadka te nierzadko liczą 20, 50, 100 a czasami i więcej osobników. Często żerują na parkowych drogach, poszukując ziaren traw. Wprawne oko w stadach tych dostrzeże jera – kuzyna zięby. Można go rozpoznać po pomarańczowym upierzeniu. Nieodzownym elementem jesieni w Parku są duże stada żurawi i gęsi. W czasie ostatniego (15.10.2018) liczenia stwierdziliśmy obecność 20 400 żurawi – jest to rekordowo wysoka liczba, odkąd prowadzone są liczenia tych ptaków. Wiele wskazuje jednak na to, że powoli zaczną one ruszać w dalszą wędrówkę na zachód, by spędzić zimę w Hiszpanii… Gęsi, których stwierdzono ostatnio prawie 50 000 zaczyna z kolei przybywać. Gęgawa powoli przestaje dominować w obserwowanych w Paku stadach. Przybywa gatunków gniazdujących na północy i wschodzie Europy – gęsi tundrowej i zbożowej. Do niedawna gęś zbożowa i tundrowa były uznawane za jeden gatunek, jednak w świetle najnowszych badań genetycznych, popartych różnicami w wyglądzie zostały rozdzielone na dwa osobne gatunki – dość do siebie podobne, różniące się ubarwieniem i wielkością dzioba.

  • autor: Michał Wołowik

wsteczwstecz

Dane adresowe

Park Narodowy „Ujście Warty”
Chyrzyno 1
69-113 Górzyca

Dane kontaktowe

tel. 95 7524027
fax: 95 7524027 w. 16
sekretariat@pnujsciewarty.gov.pl

Licznik odwiedzin

Jesteś 2310707
osobą na stronie